Bouwplaten van karton

We voeren een grote collectie bouwplaten, behalve architectuur ook van auto's, schepen, treinen, vliegtuigen en diversen. De bouwplaten in de schalen H0, N, Z zijn goed bruikbaar bij modeltreinen. De schaal staat per artikel in de omschrijving vermeld. 

Zie korte bouwinstructies onder aan deze pagina!Vliegtuigen
Vliegtuigen
Architectuur
Architectuur
Schepen
Schepen
Trein-en-tram
Trein en tram

Bouwinstructies voor Karton bouwplaten:
Om een goed resultaat te krijgen begin je met het goed bestuderen van de diverse platen, zodat je weet welk onderdeel waar zit en hoe dit onderdeel en straks het eindresultaat er uit moet komen zien.
De meeste bouwplaten geven d.m.v. een tekening met nummers aan, hoe je te werk moet gaan. Begin met onderdeel nummer 1 uit te knippen of snijden, vervolgens 2 , 3, enz. Zet met een potlood het nummer van het onderdeel op een plakrand of op de achterkant zodat je het later terug kunt vinden.
Soms is een versteviging nodig omdat het papier van de bouwplaten dun en slap kan zijn. Kijk of het nodig is en breng die eventueel aan van een stukje karton, bv. dikte 120 of 160 grams (zit meestal niet bij de bouwplaat). Het resultaat is dat het model straks wat strakker uit gaat zien. Kijk wel goed waar je de versteviging aanbrengt zodat die niet in het zicht of in de weg zit bij de verdere montage.
Vaak wordt aangegeven hoe de vouwranden ( lijmranden ) moeten worden omgevouwen naar voren of naar achter. Dat doet men vaak met verschillende vormen van streeplijntjes, bv. - - - - - - is: vouwrand moet naar voren vouwen of -+-+-+-+-+ : vouwrand moet naar achter vouwen. Het vouwen doe je nadat je de vouwrand gerild hebt, dat is met een (bot) mesje, achterkant van de schaar, o.i.d. de vouwrand indrukken (niet doorsnijden!) zodat het karton wat makkelijk buigt. Doe dit rillen aan de zijde naar waar je niet moet buigen. Soms is dat dus aan de achterkant van de tekening of foto. Prik in dat geval met een spelt een gaatje aan het begin en aan het einde van de vouwlijn op de plaats waar deze rillijn moet komen zodat je aan de achterzijde van het karton ziet waar die moet komen. Gebruik een liniaal om je ril-gereedschap te geleiden zodat je mooie strakke vouwlijnen krijgt.
Pas vervolgens of het onderdeel goed aan het andere onderdeel past, overtuig je dat je de goede kanten op de juiste plaats aan elkaar gaat lijmen, doe voorzichtig wat lijm op de lijmranden en druk de onderdelen tegen elkaar. Je kunt ze eventueel met wasknijper, elastiekje, speld, licht klevend plakband (bv. maskeertape), in de goed stand vast zetten. Gebruik bij voorkeur speciale kartonlijm die erg snel droogt en geen vlekken nalaat. Ook goed werkt gewone witte houtlijm, liefst de sneldrogende. Maar ook hobbylijm en secondelijm zijn geschikt.
Vouwranden die in het zicht zitten kan je versterken met een beetje lijm (als die tenminste onzichtbaar opdroogt) en bijwerken met wat verf of viltstift als dat nodig is voor de perfecte afwerking.

 


Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.